ماتریس سوزنی

ماتریس سوزنی

پرینتر ماتریس سوزنی

ماتریس سوزنی

ماتریس سوزنی فرآیند چاپ کامپیوتری است که از یک سری داده های ماتریسی اعمال شده به یک دستگاه ضربه ای یا غیر ضربه ای باشد، چاپ می گیرد.

پرینتر ماتریس سوزنی ضربه ای دارای هد متحرکی است که در جهت جلو و عقب یا بالا و پایین روی صفحه حرکت می کند. این هد روی یک ریبون جوهر دار ضربه وارد کرده و روی کاغذ اثر به جا می گذارد. این تکنولوژی شباهت زیادی به ماشین های تایپ دارد.اما بر خلاف ماشین های تایپ حروف به وسیله یک ماتریس سوزنی طراحی و کشیده می شوند. در نتیجه فونت های متنوع و گرافیک دلخواهی توسط این پرینتر تولید می شوند.

اگرچه تقریباً مابقی تکنولوژی های چاپ (به غیر از ضربه ای) مانند جوهرافشان و لیزری از نقاط کوچک فشرده (سوزنی) به جای خطوط پیوسته یا کاراکترهای کامل استفاده می کنند اما به آنها ماتریس سوزنی گفته نمی شود.

تاریخچه

در سال ۱۹۲۵ میلادی رادولف هل دستگاهی مشابه ماتریس سوزنی به نام هلشرایبر را اختراع کرد. اولین پرینتر ماتریس سوزنی ضربه ای توسط IBM در سال ۱۹۵۷ میلادی وارد بازار شد. اولین پرینتر ماتریس سوزنی ضربه ای نیز به نام Centronic 101 در ۱۹۷۰ به بازار عرضه شد. همزمان دستگاهLA30 نیز توسط شرکت تجهیزات الکترونیکی آمریکایی عرضه شد.

طراحی

هر نقطه (سوزن) به وسیله یک میله فلزی کوچک که به آن پین یا سیم می گویند تولید می شود. پین انرژی حرکت خود را به طور مستقیم یا غیر مستقیم از یک آهنربای الکترونیکی یا سیم لوله می گیرد.

در مقابل ریبون و کاغذ یک صفحه راهنمای کوچک به نام نگه دارنده یا محافظ قاب ریبون وجود دارد که به علت شکل ظاهری به آن پروانه می گویند. این صفحه دارای سوراخ هایی برای هدایت پین ها است. ای صفحه ممکن است از جنس یک پلاستیک سخت یا یک جواهر مصنوعی مانند یاقوت باشد.

هد پرینتر ماتریس سوزنی با ۹ پین

 

این بخش پرینتر که شامل پین ها است را هد پرینتر می گویند. پرینتر معمولاً در هر بار یک خط از متن را چاپ می کند. به دو روش این چاپ را انجام می دهد:

روش اول

پرینترهای ماتریس سوزنی سری زن و معمول از هد پرینتری که افقی حرکت می کند استفاده می کنند. هد را می توان مانند یک ستون عمودی که شامل ۷ یا عداد بیشتری پین (به اندازه ارتفاع کاراکتر) است تصور کرد. پین ها به صورت ۴ ستون عمودی یا افقی نظم دهی می شوند تا چگالی نقطه و سرعت چاپ را در طول جاسازی کاغذ افزایش دهند و از گیر کردن کاغذ توسط پپن ها اجتناب شود. بنابراین زمانی که هد پرینتر افقی حرکت می کند تا ۴۸ عدد پین برای فرم دهی کاراکترهای یک خط می توان استفاده کرد.

روش دوم

پرینترهای ماتریس سوزنی خطی با یک پیکربندی کاملاً متفاوت از یک هد ثابت پرینتر که تقریباً به بزرگی مسیر کاغذ است و شامل یک خط افقی از هزاران پین است استفاده می کند. گاهی اوقات نیز از دو ردیف افقی برای افزایش غلظت نقطه در جاسازی کاغذ استفاده می شود. این پرینترهای بازاری حرفه ای موثراً یک خط کامل را یکجا چاپ می کند.

سرعت چاپ

سرعت چاپ پرینترهای ماتریس سوزنی سریالی با هدهای متحرک از ۳۰ تا ۱۵۵۰کاراکتر در هر دقیقه متغیر است. پرینترهای ماتریس سوزنی خطی نیز قابلیت چاپ بیش از ۱۰۰۰ کاراکتر در دقیقه را با سرعتی حدود ۸۰۰ صفحه در ساعت دارند. به علت اینکه این چاپ شامل فشار مکانیکی است، هر دو نوع این پرینترها می توانند با کاغذهای کاربنی کار کنند.

پرینترهای ماتریس سوزنی عمر بالایی دارند. زمانی به مشکل بر می خورند که جوهر به صفحه راهنمای هد پرینتر نفوذ کند. که باعث خشک شدن و چسبیدن جوهر می شود. این جوهرهای خشک شده رفته رفته باعث می شود کانال های دورن صفحه راهنما از دایره به بیضی شکل تبدیل شوند که باعث هدایت با دقت پین ها چاپ می شود. در نهایت حتی با بلوک های تنگستن و پایه های تیتانیوم، چاپ بسیار بی کیفیت و ناخوانا می شود. این مشکل رایج در صورت تمیز نکردن مرتب دستگاه به وجود می آید.

 

مزایا و معایب

پرینترهای ماتریس سوزنی مانند هر پرینتر ضربه ای دیگر توانایی چاپ روی کاغذهای چند لایه و کربنی را دارند. این پرینترهای یکی از کمترین هزینه های چاپ به ازای هر صفحه را دارند. زمانیکه جوهر رو به اتمام است پرینتر از کار نمی افتد و فقط چاپ کمرنگ تری می زند. قابلیت کار با شیت و رول را دارند. در مواقعی که هزینه نسبت به کیفیت اهمیت بالاتری دارد انتخاب ماتریس سوزنی به صرفه است. ریبون جوهر نیز به راحتی خشک نمی شود و این خصوصیت کار کردن با دستگاه در هر محیطی را امکان پذیر می کند.

پرینتر ضربه ای سر و صدای زیادی هنگام ضربه زدن ریبون روی کاغذ دارد. محافظ های صوتی در مکان هایی که نیاز به سکوت و آرامش دارند تعبیه می شود. این ماشین ها تنها قابلیت چاپ گرافیک با رزولوشن پایین، رنگ آمیزی و کیفیت محدود دارند. سرعت آنها در قیاس با پرینترهای غیر ضربه ای کمتر است. نظم دهی شیت های کاغذ معمولاً به صورت دستی صورت می گیرد که بسیار وقت گیر و دردسر ساز است.

فروشگاه پیروزگر-غفاری

مشاهده تمامی نوشته های نویسنده

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای الزامی میبایست تکمیل شوند.

بازگشت به بالا