چاپ سیلک یا اسکرین

چاپ سیلک یا اسکرین

چاپ سیلک

چاپ سیلک یا اسکرین

چاپ سیلک یا اسکرین یک روش یا تکنیک چاپ است که از یک صفحه توری یا شبکه ای به نام مش برای انتقال جوهر روی سطح استفاده می کند. طرح دلخواه و مورد نظر توسط یک شابلون یا استنسیل مشخص می شود. یک تیغ پلاستیکی یا کاردک با یک حرکت رفت و برگشت روی صفحه باعث عبور جوهر از سوراخ های مش می شود و طرح مورد نظر روی سطح چاپ می شود.

چاپ سیلک یا اسکرینچاپ سیلک را یک چاپ شابلونی نیز می گویند. طرح روی یک صفحه پلی استری یا مش مرغوب دیگری اعمال می شود. قسمت های خالی از طرح (قسمت هایی که نباید چاپ بخورد) با یک ماده غلیظ کتینگ می شود. جوهر به وسیله یک تیغ پلاستیکی یا کاردک روی مش کشیده می شود. جوهر از سوراخ های مش گذر کرده و سطح را خیس می کند. کاردک دوباره بر می گردد تا تصویر کاملاً چاپ شود. وقتی صفحه از روی سطح بلند می شود، جوهر روی سطح باقی می ماند. به چاپ سیلک، چاپ اسکرین یا چاپ سیلک اسکرین یا چاپ صفحه ای یا سری گرافی نیز می گویند. هر رنگ از طرح در یک مرحله مجزا چاپ می شود. در نتیجه برای طرح های رنگارنگ به چندین صفحه نیاز است.

کاردک چاپ سیلک یا اسکرینکاردک

 

همانطور که ذکر شد، اصطلاحات زیادی برای این تکنیک به کار می رود. نام سنتی این روش چاپ سیلک است. زیرا قبل از اختراع مش پلی استری از صفحه سیلکی یا ابریشمی استفاده می شد. در حال حاضر رشته های مصنوعی در این چاپ استفاده می شوند. محبوبترین نوع مش کاربردی از جنس پلی استر است. مش هایی از جنس نایلون یا استیل ضد زنگ نیز برای استفاده های خاص وجود دارند. همچنین سایزهای مختلفی از مش وجود دارد که نتیجه، ظاهر و طرح پایانی روی ماده را متنوع می سازند.

مش

تاریخچه

چاپ سیلک اولین بار در چین در سالهای ۱۲۷۹ تا ۹۶۰ قبل از میلاد به کار برده شد. به مرور زمان استفاده آن در آسیا از جمله ژاپن رواج یافت. در اوایل قرن ۱۸ میلادی به طور گسترده این تکنولوژی به اروپا معرفی شد. اما تا زمان صادرات مش سیلکی از آسیا به اروپا استقبال خوبی از این روش در غرب نشد. در ۱۹۰۷ ساموئل سیمون، اهل منچستر، استفاده از سیلک اسکرین را به نام خود به ثبت رساند. او برای کشیدن مرکب روی شابلون از قلم موی نقاشی استفاده می‌کرد.

تکنیک چاپ سیلک

یک صفحه چاپ از یک قطعه مش قاب شده ساخته می شود. مش می تواند از پلیمرهای مصنوعی مانند نایلون ساخته شود. مش هایی با سوراخ های ریزتر  و دقیق تر برای طرح هایی با جزئیات بالاتر، بهتر و ظریفتر استفاده می شود. برای اینکه یک مش تاثیرگذار باشد باید روی یک قاب نصب شده باشد و زیر فشار قرار گیرد. قابی که مش را نگه می دارد می تواند از مواد مختلفی مانند چوب یا آلومینیوم ساخته شده باشد، که این وابسته به میزان پیچیدگی ماشین یا پردازش صنعتی و هنری کار دارد. کشش یا تنش مش کار رفته با یک تنسیمتر یا کشش سنج با واحد نیوتون بر سانتی متر اندازه گیری می شود.

یک شابلون یا استینسل طراحی و شکل دهی شده برای بلوکه کردن قسمت هایی از صفحه به کار میرود تا طرح مورد نظر چاپ بخورد. مکانهای باز و بلوکه نشده جایی است که جوهر عبور کرده و اثر خود را روی سطح می گذارد.

امولسیون

قبل از اینکه چاپ مورد نظر انجام شود، قاب و صفحه باید یک مرحله قبل از چاپ و پرس را بگذرانند. در این مرحله امولسیون یا ماده ای مسدود کننده مانند موم روی مش کشیده می شود.این ماده مناطقی از مش را که تصویر نباید رنگ بخورد می پوشاند. یک واحد برآورد مناطقی را که نباید امولسیون بخورد را بررسی و تمیز می کند ( می سوزاند) تا شکل مورد نظر دقیقاً تولید شود. اگر سوراخ های ناخواسته مش در امولسیون پوشیده نشود، جوهر عبور کرده و نشان های اضافی به جا می گذارد. گاهی اوقات برای بلوکه کردن این سوراخ ها از قلم های بلوکه مخصوص استفاده می شود.

سطح چاپ که به آن پالت نیز می گویند با یک نوار پهن با نام نوار پالت کتد می شود. این کار پالت را در مقابل جوهرهای ناخواسته، چکه کرده و لکه ها محافظت می کند. نوع نوار مصرفی بسته به نوع جوهر مصرفی متغیر است.این نوارها معمولاً برای جوهر های بر پایه آب یا uv به کار می روند زیرا از غلظت و چگالی کمتر یر خوردارند.

صفحه روی سطح قرار داده می شود. جوهر روی صفحه ریخته می شود. تیغ پلاستیکی روی مش کشیده ( رفت و برگشت) می شود تا جوهر از سوراخ های باز طرح عبور کند. برای رنگ های بعدی و طرح های مختلف ترکیبی، هر بار صفحه عوض می شود و صفحه جدید روی طرح یا رنگ قبلی چاپ شده قرار می گیرد. و در نهایت طرح تک رنگ یا رنگارنگ روی سطح چاپ می شود. جوهر پخش شده یا استفاده شده با ضخامت مش یا شابلون متناسب است. در سطوح بافت دار و پارچه ای از این تکنیک جوهر خیس روی خیس استفاده می شود. در بعضی موارد اجازه می دهند تا رنگ قبل از چاپ رنگ بعدی کمی خشک شود.

صفحات چاپ بعد از اتمام کار و برای استفاده دوباره حتما با آب یا بنزین یا مواد دیگر شست و شو می شوند. تا در چاپ بعدی اثرهای ناخواسته ای به جا نگذارند.

مزیت

از مزیت های چاپ سیلک چاپ تعداد بالا با سرعت زیاد است. ماشین های اتومات امروزی تا ۲۱۴۰ تیشرت را در یک ساعت چاپ می زنند.

 انواع

سه نوع معمول از چاپ اسکرین موجود است.

  • تخت
  • سیلندر
  • چرخشی

تکنیک شابلون زنی

یکی از تکنیک های شابلون زنی که محبوبیت زیادی در چند سال اخیر پیدا کرده است، تکنیک امولسیون عکس است.

  1. طرح اصلی روی یک لایه یا پوشش ترنسپرنت ساخته می شود. تصویر ممکن است مستقیماً روی پوشش طراحی یا نقاشی، کپی یا پرینت شود. معمولاً نحوه ای طراحی می شوند که نواحی که جوهر می گیرند، ترنسپرنت نیستند.
  2. یک صفحه مناسب باید انتخاب شود. بسته به جزئیات طرح انتخاب و ساخته شده، صفحه مشی مناسب انتخاب می شود. به محض انتخاب صفحه باید با امولسیون کتد و خشک شود.
  3. پوشش (شابلون) روی صفحه قرار می گیرد. سپس در معرض یک نور فرابنفش قرار می گیرد.
  4. صفحه به طور جامع شسته می شود.مناطق امولسیون خورده که در معرض نور نبودند شسته می شوند.و یک طرح مشابه شابلون روی صفحه نقش می بندد.

شابلون

موارد استفاده

در حالیکه عموم مردم تصور می کنند این نوع چاپ فقط برای البسه به کار می رود.اما از این تکنیک برای چاپ سطوح متنوعی مانند: صفحات ساعت ها، بالون و بادکنک ها، نایلون ها، چینی و سرامیک، تابلو و علامت های راهنمایی و رانندگی، پوسترهای تبلیغاتی و … استفاده می شود.

فروشگاه پیروزگر-غفاری

مشاهده تمامی نوشته های نویسنده

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای الزامی میبایست تکمیل شوند.

بازگشت به بالا